Η αστυνομία της Φινλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για υποψίες παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η υπόθεση αφορά εργοτάξιο κέντρου δεδομένων της Google στη βόρεια Φινλανδία.
Το έργο εντάσσεται σε επενδυτικό σχέδιο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στη Φινλανδία. Η Google το ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και το περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη επένδυσή της στην Ευρώπη.
Οι αρχές ανέφεραν ότι η Tuike Finland, θυγατρική της Google, αποψίλωσε δασική έκταση και προχώρησε σε αποστράγγιση σε προγραμματισμένη τοποθεσία κοντά στην πόλη Μούχος. Οι εργασίες έγιναν πριν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτεί η φινλανδική νομοθεσία.
Η αστυνομική έρευνα για αποστράγγιση και διαχείριση υδάτων
Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε: «Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, έχουν διαπιστωθεί ασάφειες και ελλείψεις όσον αφορά στην αποστράγγιση και τη διαχείριση των υδάτων στο εργοτάξιο του έργου του κέντρου δεδομένων της Tuike Finland Oy». Πρόσθεσε ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις περιστάσεις που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά.
Στις 6 Οκτωβρίου η Εποπτική Αρχή της Φινλανδίας, που επιβλέπει τις περιβαλλοντικές άδειες και εκτιμήσεις, διέταξε την Google να διακόψει τα προπαρασκευαστικά μέτρα που αλλοιώνουν το περιβάλλον στο Μούχος, καθώς και σε μία ακόμη τοποθεσία.
Νωρίτερα η Google είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες στηριζόμενη στη δική της κατανόηση για τις άδειες που απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων από τη Φινλανδία
Το δροσερό κλίμα, η ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η κυβερνητική στήριξη σε έργα τεχνητής νοημοσύνης έχουν συμβάλει ώστε η Φινλανδία να γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους κύριους προορισμούς της Ευρώπης για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.
Η χώρα έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γερμανίας, αλλά πληθυσμό μικρότερο των 6 εκατομμυρίων. Οι αντιδράσεις στην κατασκευή κέντρων δεδομένων ήταν μικρότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Google έχει δηλώσει ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις στη Φινλανδία περιλαμβάνουν κέντρα δεδομένων, βελτιώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και έργα καθαρής ενέργειας και μπαταριών. Τα έργα αυτά υποστηρίζουν υπηρεσίες όπως το Gemini, η Αναζήτηση, οι Χάρτες και το YouTube.
Στηρίζοντας το σχέδιο της Google, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι θα καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας και θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

































